Pharma Thuis

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 van 5 sterren (op basis van 2 reviews)
Plaats een beoordeling

Snelle levering

Alleen originele medicatie

24/7 Klantenondersteuning

wat doet flurazepam: effecten, dosering en bijwerkingen

Wat is Flurazepam en hoe werkt het

Werking van Flurazepam

Flurazepam is een benzodiazepine medicijn en slaapmiddel dat wordt voorgeschreven voor mensen met slaapstoornissen. Het werkt door de activiteit van bepaalde chemische stoffen in de hersenen te vertragen, waardoor het kalmerend en slaapverwekkend effect heeft.

Het medicijn beïnvloedt specifieke neurotransmitters in de hersenen, zoals gamma-aminoboterzuur (GABA), die betrokken zijn bij het reguleren van opwinding en angst. Door dit slaapmiddel te vertragen, helpt flurazepam om gevoelens van rust en ontspanning te bevorderen, wat essentieel is voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen.

Voordelen van Flurazepam

Een belangrijk voordeel van flurazepam, een slaapmiddel, is dat het kan helpen bij het verminderen van slapeloosheid en andere gerelateerde slaapproblemen bij ouderen. Mensen die kampen met ernstige slapeloosheid kunnen baat hebben bij dit medicijn omdat het hen kan helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen.

Bovendien kan flurazepam ook nuttig zijn voor patiënten die last hebben van acute stress of angstgevoelens die hun slaappatroon verstoren. Het kalmerende effect kan hen helpen om tot rust te komen en een goede nachtrust te krijgen.

De therapeutische effecten van Flurazepam

Vermindering van slapeloosheid

Flurazepam is een slaapmiddel dat wordt gebruikt om slapeloosheid te behandelen. Het kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit door de werkzame stof die iemand ervaart, wat resulteert in een betere nachtrust. Mensen die moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen, kunnen positieve effecten ervaren door het gebruik van flurazepam.

Angstvermindering en spierspanning

Naast het verbeteren van de slaapkwaliteit, heeft flurazepam ook het potentieel om angst te verminderen en spierspanning te verlichten. Dit komt door het kalmerende effect dat flurazepam heeft op de hersenen. Wanneer iemand zich angstig voelt of last heeft van gespannen spieren als gevolg van stress, kan flurazepam helpen deze symptomen te verlichten.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel flurazepam deze positieve therapeutische effecten kan hebben, er ook potentiële risico’s en bijwerkingen aan verbonden zijn. Daarom moet het gebruik ervan altijd worden begeleid door medisch advies en nauwlettend worden gevolgd voor eventuele ongewenste reacties.

Flurazepam dosering en toedieningswijze

Aanbevolen dosis

De dosering van flurazepam varieert afhankelijk van de ernst van de slapeloosheid. Het begint meestal met een lagere dosis die geleidelijk kan worden verhoogd als dat nodig is. Dit moet echter altijd onder toezicht van een arts gebeuren om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

Flurazepam wordt vaak voorgeschreven voor kortdurend gebruik, meestal niet langer dan 7 tot 10 dagen. Langdurig gebruik kan leiden tot tolerantie, afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen.

Toedieningswijze

Het is belangrijk om flurazepam in te nemen met water, zonder voedsel, omdat voedsel de opname ervan kan vertragen. Het wordt aanbevolen om het medicijn ongeveer 15-30 minuten vóór het naar bed gaan in te nemen om het optimale effect te bereiken.

Daarnaast dient de dosering langzaam te worden afgebouwd wanneer men stopt met het innemen van flurazepam. Plotseling stoppen kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, angst en prikkelbaarheid. Een arts kan helpen bij het opstellen van een plan om de dosis veilig af te bouwen.

Veelvoorkomende bijwerkingen van Flurazepam

Mogelijke bijwerkingen

Flurazepam kan enkele bijwerkingen veroorzaken, waaronder slaperigheid en duizeligheid. Dit betekent dat het gebruik van dit medicijn invloed kan hebben op je alertheid en reactievermogen. Hierdoor is voorzichtigheid geboden bij activiteiten zoals autorijden of het bedienen van zware machines.

Andere mogelijke effecten

Naast slaperigheid en duizeligheid kunnen ook misselijkheid, hoofdpijn en veranderingen in eetlust voorkomen als gevolg van het gebruik van flurazepam. Deze symptomen kunnen optreden, maar niet iedereen zal ze ervaren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de ernst en frequentie van deze bijwerkingen variëren per persoon. Sommige mensen ervaren mogelijk geen last, terwijl anderen meer hinder ondervinden tijdens het gebruik van dit medicijn.

Ernstige bijwerkingen en risico’s van Flurazepam

Afhankelijkheid en tolerantie

Langdurig gebruik van flurazepam kan leiden tot afhankelijkheid en tolerantie, wat betekent dat het lichaam gewend raakt aan de medicatie. Dit kan resulteren in de noodzaak van hogere doses om hetzelfde effect te bereiken, waardoor de kans op verslaving toeneemt. Mensen moeten zich bewust zijn van deze potentiële afhankelijkheid en mogen flurazepam alleen gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.

Voorbeeld:

 • Een patiënt die flurazepam gedurende lange tijd regelmatig inneemt, kan uiteindelijk merken dat dezelfde dosis niet meer het gewenste kalmerende effect heeft, wat kan leiden tot verhoogd gebruik zonder medisch advies.

Geheugenproblemen, verwardheid en ademhalingsproblemen

Het gebruik van flurazepam brengt ook bepaalde risico’s met zich mee, vooral voor ouderen. Oudere volwassenen hebben een verhoogd risico op geheugenproblemen en verwardheid als gevolg van het gebruik ervan. Bovendien kunnen mensen met bestaande ademhalingsaandoeningen zoals slaapapneu of chronische obstructieve longziekte (COPD) ernstige ademhalingsproblemen ondervinden bij het innemen van flurazepam.

Voorbeeld:

 • Een oudere patiënt die flurazepam gebruikt, loopt mogelijk een groter risico op verwarring of vergeetachtigheid dan jongere personen.
 • Iemand met COPD die flurazepam neemt, moet extra voorzichtig zijn omdat dit medicijn ademhalingsproblemen kan veroorzaken door de onderdrukking van de ademhaling.

Flurazepam versus andere benzodiazepinen

Langere halfwaardetijd

Flurazepam heeft een langere halfwaardetijd dan sommige andere benzodiazepinen. Dit betekent dat het langer in het lichaam blijft en een langduriger effect heeft. Hierdoor kan het risico op slaperigheid overdag toenemen, wat een belangrijk punt is om te overwegen bij het gebruik van dit medicijn.

Flurazepam kan meer kans op slaperigheid overdag veroorzaken in vergelijking met kortwerkende benzodiazepinen. Dit kan leiden tot verminderde alertheid en concentratie gedurende de dag, waardoor activiteiten zoals autorijden gevaarlijk kunnen worden.

Snelheid van begin van actie

Daarnaast verschilt flurazepam in snelheid van begin van actie ten opzichte van andere medicijnen. Het duurt mogelijk langer voordat flurazepam begint te werken in vergelijking met sommige kortwerkende benzodiazepinen die sneller effect hebben.

Het is essentieel om deze verschillen te begrijpen bij het doseren en combineren van medicatie, omdat ze invloed kunnen hebben op hoe iemand reageert op de behandeling. Onderzoekers onderzoeken nog steeds hoe deze variabelen mensen beïnvloeden wanneer ze flurazepam gebruiken, vooral gezien de potentiële impact ervan op dagelijkse activiteiten.

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van Flurazepam

Niet combineren

Het is belangrijk om niet te combineren met alcohol of andere verdovende middelen, omdat dit kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en bewusteloosheid. Deze combinatie kan zelfs dodelijk zijn.

Bijvoorbeeld:

 • Het drinken van alcohol terwijl je flurazepam gebruikt, kan de effecten van beide versterken, waardoor de ademhalingssnelheid gevaarlijk laag wordt.

Zwangerschap en borstvoeding

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van flurazepam tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het geneesmiddel kan namelijk in de moedermelk terechtkomen en schadelijk zijn voor de baby. Daarom is het essentieel om altijd een arts te raadplegen voordat je flurazepam gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Overleg altijd met een arts over mogelijke interacties met andere medicijnen Het is cruciaal om altijd contact op te nemen met een arts voordat je flurazepam gaat gebruiken, vooral als je al andere medicijnen gebruikt. Flurazepam kan namelijk mogelijk interageren met andere geneesmiddelen die worden toegepast voor slaapproblemen of angststoornissen.

Tips voor veilig gebruik van Flurazepam

Voorgeschreven dosering

Flurazepam moet alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven door een arts. Het is belangrijk om de exacte dosering en frequentie te volgen die de arts heeft aanbevolen. Verander de dosis niet zonder overleg met een zorgverlener, omdat dit ongewenste effecten kan veroorzaken.

Het is essentieel om bewust te zijn van het feit dat flurazepam verslavend kan zijn. Daarom moet het medicijn buiten het bereik van anderen worden gehouden, aangezien misbruik ernstige gevolgen kan hebben voor personen die het zonder medisch toezicht innemen.

Geleidelijk stoppen

Om ontwenningsverschijnselen te voorkomen, is het cruciaal om niet plotseling te stoppen met flurazepam. Als u besluit om te stoppen met dit medicijn, raadpleeg dan eerst uw arts voor begeleiding over hoe u veilig kunt afbouwen.

Bijvoorbeeld:

 • Een patiënt die flurazepam gedurende langere tijd heeft ingenomen, mag niet abrupt stoppen met de behandeling.
 • In plaats daarvan zal de arts waarschijnlijk adviseren om geleidelijk af te bouwen door de dosis in kleine stappen te verlagen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close