Lukt het niet om te betalen met iDeal? Stuur dan een e-mail naar [email protected] voor uitleg!

Pharma Thuis

4,1
Rated 4,1 out of 5
4,1 van 5 sterren (op basis van 8 reviews)
Plaats een beoordeling

Snelle levering

Alleen originele medicatie

24/7 Klantenondersteuning

Wat is Oxazepam: Werking, Toepassingen en Risico’s

Wat is Oxazepam

Werking van Oxazepam

Oxazepam is een medicijn behorend tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens. Dit medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van angst, spanning, slapeloosheid en gespannenheid.

Oxazepam heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel, waardoor het helpt bij het verminderen van angst en spanning. Het kan ook helpen om spierspanning te verminderen, wat gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan gespannen spieren als gevolg van stress of angst.

Gebruik van Oxazepam

Het wordt voorgeschreven door artsen als slaapmiddel om tijdelijke symptomen zoals acute stress of ernstige slapeloosheid te behandelen. De dosering varieert afhankelijk van de aandoening en de individuele reactie op het medicijn.

 • Voorbeelden:
 • Een persoon met ernstige angstsymptomen kan een hogere dosis oxazepam nodig hebben dan iemand met milde symptomen.
 • Mensen die moeite hebben met inslapen kunnen een lagere dosis oxazepam krijgen om hen te helpen ontspannen en in slaap te vallen.

Omdat oxazepam verslavend kan zijn, wordt meestal geadviseerd om dit medicijn gedurende korte periodes in te nemen om afhankelijkheid en tolerantie te voorkomen.

Werking van Oxazepam op het Brein

Versterking van natuurlijk kalmerende stof

Oxazepam versterkt de werking van een natuurlijk kalmerende stof in de hersenen, genaamd gamma-aminoboterzuur (GABA). Deze versterking zorgt ervoor dat er minder prikkels worden doorgegeven in de hersenen. Hierdoor ontstaat een rustiger gevoel en kan angst verminderen. Het is vergelijkbaar met het dempen van geluiden, waardoor de activiteit in de hersenen afneemt en iemand zich rustiger voelt.

Effect op overdracht van prikkels

Het medicijn beïnvloedt ook de overdracht van prikkels in de hersenen door te binden aan GABA-receptoren. Dit zorgt voor remming van bepaalde signalen die betrokken zijn bij angst en stress. Door deze invloed wordt het brein als het ware ‘geremd’ en ontstaat er een kalmerend effect. Bovendien treedt dit effect relatief snel op na inname, wat bijdraagt aan de snelle verlichting van symptomen zoals spanning en nervositeit.

Toepassingen van Oxazepam

Angststoornissen en Slapeloosheid

Oxazepam wordt voornamelijk voorgeschreven bij angststoornissen en ernstige slapeloosheid. Het helpt om gevoelens van angst te verminderen door de werking op bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Bij ernstige slapeloosheid kan het gebruik van oxazepam helpen om een goede nachtrust te bevorderen.

Voorbeeld:

 • Een persoon die lijdt aan gegeneraliseerde angststoornis kan baat hebben bij het gebruik van oxazepam om de symptomen onder controle te houden.
 • In gevallen waarin slaapproblemen een aanzienlijke impact hebben op iemands dagelijks functioneren, kan oxazepam worden voorgeschreven om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Ontwenningskuur bij Alcoholverslaving

Naast angststoornissen en slapeloosheid kan oxazepam ook worden gebruikt als onderdeel van een ontwenningskuur bij alcoholverslaving. Het helpt bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen zoals tremoren, angst en agitatie die kunnen optreden wanneer iemand stopt met drinken na langdurig alcoholmisbruik.

Voorbeeld:

 • Een persoon die verslaafd is aan alcohol en probeert af te kicken, kan oxazepam krijgen voorgeschreven als ondersteunende medicatie om de ontwenningsverschijnselen draaglijker te maken.

Spierontspanning

In sommige gevallen wordt oxazepam voorgeschreven ter verlichting van spierspanning. Dit betekent dat het medicijn kan helpen om spanning in de spieren te verminderen, wat nuttig kan zijn voor mensen met aandoeningen zoals spierspasmen of spierkrampen.

Voorbeeld:

 • Patiënten met chronische rugpijn kunnen baat hebben bij het gebruik van oxazepam omdat het helpt om de spanning in hun rugspieren te verminderen.

Dosering en Toedieningsvormen

Variabele dosering

De dosis van oxazepam varieert, afhankelijk van de aandoening en individuele reactie. Het is belangrijk om de juiste dosis te bepalen op basis van specifieke behoeften. Bij angststoornissen kan een lagere dosis effectief zijn, terwijl bij ernstige gevallen een hogere dosis nodig kan zijn.

Bij kinderen moet de arts extra voorzichtig zijn bij het voorschrijven van oxazepam. De dosering voor kinderen dient zorgvuldig te worden vastgesteld door een professionele zorgverlener, rekening houdend met factoren zoals leeftijd, gewicht en medische geschiedenis.

Toedieningsvormen

Oxazepam is verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen, waaronder tabletten en drank. De keuze tussen deze vormen hangt af van factoren zoals gebruiksgemak, snelheid van werking en individuele voorkeur.

Het is essentieel om oxazepam precies volgens de aanwijzingen van de arts in te nemen. De dosering dient langzaam te worden afgebouwd om ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Dit betekent dat het niet veilig is om plotseling met dit geneesmiddel te stoppen zonder overleg met een arts of apotheker.

Risico’s van Langdurig Gebruik

Lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid

Langdurig gebruik van oxazepam kan leiden tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Dit betekent dat het moeilijk kan zijn om te stoppen met het innemen van dit medicijn, zowel fysiek als mentaal.

Oxazepam is een kalmeringsmiddel dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen. Echter, langdurig gebruik kan leiden tot problemen zoals verslaving, wat een serieus risico vormt voor patiënten die dit medicijn gebruiken.

Geheugenproblemen en verminderde concentratie

Een ander risico van langdurig gebruik van oxazepam is het verhoogde risico op geheugenproblemen en verminderde concentratie. Dit kan invloed hebben op de dagelijkse activiteiten en taken, waardoor patiënten mogelijk moeite hebben om goed te functioneren.

Het is belangrijk om bewust te zijn van deze mogelijke bijwerkingen, vooral voor ouderen die oxazepam gebruiken. Oudere volwassenen kunnen vatbaarder zijn voor dergelijke effecten, dus zorgverleners moeten extra alert zijn op eventuele veranderingen in cognitieve functies bij deze groep patiënten.

Tolerantie en hogere doses

Daarnaast kan langdurig gebruik van oxazepam leiden tot tolerantie, waarbij het lichaam na verloop van tijd gewend raakt aan de werking ervan. Hierdoor kunnen hogere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken als in het beginstadium.

Dit aspect benadrukt de noodzaak om zeer nauwlettend toe te zien op de dosering en frequentie waarmee oxazepam wordt ingenomen. Het is essentieel dat patiënten zich bewust zijn van deze potentiële risico’s wanneer ze overwegen dit medicijn te blijven gebruiken, vooral omdat onjuist gebruik ernstige consequenties met zich mee kan brengen.

Veelvoorkomende Bijwerkingen

Slaperigheid, Duizeligheid en Vermoeidheid

Bij het gebruik van oxazepam kunnen veelvoorkomende bijwerkingen optreden, zoals slaperigheid, duizeligheid en vermoeidheid. Deze effecten zijn te wijten aan de invloed van het medicijn op het centrale zenuwstelsel. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij activiteiten die alertheid vereisen, zoals autorijden of machines bedienen.

Maag-darmklachten en Psychische Klachten

Naast slaperigheid en duizeligheid kunnen ook maag-darmklachten zoals misselijkheid voorkomen bij het gebruik van oxazepam. Verder is bekend dat bij langdurig gebruik psychische klachten, waaronder depressie, kunnen ontstaan. Dit benadrukt nogmaals de noodzaak om dit medicijn alleen onder toezicht van een arts in te nemen en om alert te zijn op veranderingen in geestelijke gesteldheid tijdens langdurige behandeling.

Deze veelvoorkomende bijwerkingen moeten serieus worden genomen, vooral wanneer ze aanhouden of verergeren. In dergelijke gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met een zorgverlener voor advies over de juiste stappen die genomen moeten worden.

Afkicken van Oxazepam en Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen bij plotseling stoppen

Plotseling stoppen met oxazepam kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals angst, slapeloosheid en trillen. Het lichaam raakt gewend aan de aanwezigheid van het medicijn, dus abrupt stoppen kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Dit komt doordat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen wanneer de dosis wordt verminderd of gestopt.

Het afbouwen van de dosis onder medisch toezicht is belangrijk om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. Door geleidelijk de hoeveelheid oxazepam te verminderen, krijgt het lichaam de kans om zich langzaam aan te passen en kunnen ontwenningsverschijnselen worden voorkomen of verminderd.

Professionele begeleiding voor succesvol afkicken

Professionele begeleiding kan helpen bij het succesvol afkicken van oxazepam. Artsen kunnen medicatie voorschrijven die kunnen helpen bij het verlichten van ontwenningsverschijnselen, zoals haloperidol. Bovendien biedt professionele begeleiding emotionele steun en advies over manieren om eventuele ongemakken tijdens het afkickproces te verlichten.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs na volledig stoppen met oxazepam, sommige mensen nog steeds last kunnen hebben van resterende symptomen of moeilijkheden ervaren met betrekking tot hun mentale welzijn.

Alternatieven voor Oxazepam

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een alternatieve behandeling voor angststoornissen. Tijdens deze therapie leert de persoon om negatieve gedachten en gedragspatronen te herkennen en te veranderen. Door deze aanpak kan iemand leren omgaan met angst zonder medicatie.

Cognitieve gedragstherapie helpt mensen ook bij het afbouwen van hun afhankelijkheid van oxazepam na langdurig gebruik. Het richt zich op het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen, waardoor de behoefte aan medicijnen zoals oxazepam kan verminderen.

Buspiron of Antidepressiva

Naast cognitieve gedragstherapie kunnen andere medicijnen zoals buspiron of antidepressiva worden overwogen als alternatief voor oxazepam. Buspiron is een anxiolyticum dat wordt gebruikt om angststoornissen te behandelen zonder het risico op verslaving dat gepaard gaat met benzodiazepinen zoals oxazepam.

Antidepressiva, zoals selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s) of serotonine-noradrenaline-heropnameremmers (SNRI’s), kunnen ook effectief zijn bij de behandeling van angststoornissen. Deze medicijnen helpen de chemische balans in de hersenen te herstellen en symptomen van angst te verminderen.

Natuurlijke Remedies

Voor milde angstklachten kunnen natuurlijke remedies, zoals ontspanningsoefeningen en kruidensupplementen, effectief zijn als alternatief voor oxazepam. Ontspanningstechnieken, waaronder diepe ademhaling, meditatie en yoga, kunnen helpen bij het verminderen van spanning en stress.

Kruidensupplementen zoals valeriaanwortel of kamille worden soms gebruikt als natuurlijke kalmeringsmiddelen om milde angstsymptomen te verlichten zonder de sedatieve effecten die gepaard gaan met oxazepam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close