Lukt het niet om te betalen met iDeal? Stuur dan een e-mail naar [email protected] voor uitleg!

Pharma Thuis

4,1
Rated 4,1 out of 5
4,1 van 5 sterren (op basis van 8 reviews)
Plaats een beoordeling

Snelle levering

Alleen originele medicatie

24/7 Klantenondersteuning

Flurazepam Werkingsduur: Effecten, Bijwerkingen & Veilig Gebruik

Wat is Flurazepam

Langwerkend medicijn

Flurazepam is een langwerkend benzodiazepine medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van slapeloosheid. Dit betekent dat het slaapmiddel langer actief blijft in het lichaam dan kortere werkende geneesmiddel.

Het langdurige effect van flurazepam zorgt ervoor dat het lichaam geleidelijk aan ontspant, waardoor mensen die moeite hebben met in slaap vallen, geholpen worden om een goede nachtrust te krijgen. Het kan enkele uren duren voordat de volledige werking van flurazepam optreedt, maar dit langdurige effect helpt ook bij het behouden van een ononderbroken slaap gedurende de nacht.

Merknaam Dalmane

Flurazepam staat bekend onder de merknaam Dalmane, wat veelal gebruikt wordt wanneer naar dit specifieke medicijn verwezen wordt. Omdat flurazepam zo’n langdurig effect heeft, is het belangrijk om dit slaapmiddel alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en precies op de aangegeven tijden.

Hoe Flurazepam Werkt in het Lichaam

Vertragen van Chemische Activiteit

Flurazepam werkt door de activiteit van bepaalde chemische stoffen in de hersenen te vertragen. Dit betekent dat het de normale werking van deze stoffen, die een rol spelen bij slapeloosheid of angst, afremt.

Het verhoogt de werking van gamma-aminoboterzuur (GABA) om ontspanning en slaap op te wekken. Door dit proces wordt het lichaam rustiger en kan iemand gemakkelijker in slaap vallen.

Kalmerend Effect

Daarnaast heeft flurazepam een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Dit betekent dat het invloed heeft op de manier waarop signalen worden verzonden tussen verschillende delen van de hersenen en het ruggenmerg.

Dit zijn cruciale aspecten om te begrijpen hoe flurazepam werkt in het lichaam. Het vertraagt chemische activiteit, verhoogt GABA-werking voor ontspanning en slaap, en heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel.

Gemiddelde Werkingsduur van Flurazepam

Tijdsbestek

De werkingsduur van flurazepam varieert gemiddeld tussen 15 en 30 uur. Dit betekent dat het medicijn gedurende deze periode actief blijft in het lichaam, waardoor het effect op slaap en angst aanhoudt. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit slechts een gemiddelde is, wat betekent dat de werkelijke duur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Factoren die de Werkingsduur Beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen de werkingsduur van flurazepam beïnvloeden. Bij oudere personen of mensen met leverproblemen kan het langer duren voordat het medicijn volledig uit hun systeem verdwijnt, waardoor de werkingsduur verlengd wordt. Bovendien kunnen individuele variaties zoals metabolismesnelheid en algemene gezondheidstoestand ook invloed hebben op hoelang flurazepam in het lichaam actief blijft.

Voorbeelden

 • Een voorbeeld hiervan is wanneer een oudere patiënt flurazepam gebruikt voor slapeloosheid, kan de werking ervan mogelijk langer aanhouden dan bij jongere personen.
 • Mensen met leveraandoeningen moeten zich bewust zijn van een mogelijke verlenging van de werkzame periode van fluzarapem als gevolg van verminderde leverfunctie.

Factoren die de Werkingsduur van Flurazepam Beïnvloeden

Leverfunctie

De leverfunctie speelt een cruciale rol bij het bepalen van hoelang flurazepam in het lichaam actief blijft. Wanneer de lever niet goed functioneert, kan dit leiden tot een langere werkingsduur van flurazepam. Dit komt doordat de lever verantwoordelijk is voor het afbreken en elimineren van medicijnen uit het lichaam.

Een verminderde leverfunctie kan ervoor zorgen dat flurazepam langer in het systeem blijft, wat resulteert in een langduriger effect dan normaal gesproken verwacht wordt.

Gelijktijdig gebruik van alcohol

Het gelijktijdig gebruiken van alcohol met flurazepam kan de werking ervan versterken. Dit betekent dat wanneer iemand alcohol drinkt terwijl ze flurazepam gebruiken, de sedatieve effecten kunnen toenemen. Hierdoor kan de werkingsduur ook verlengd worden, waardoor mensen mogelijk langer last hebben van slaperigheid en verminderde alertheid.

Het is belangrijk om te weten dat deze combinatie gevaarlijk kan zijn en ernstige bijwerkingen met zich mee kan brengen. Daarom wordt sterk aangeraden om alcoholgebruik te vermijden tijdens het gebruik van flurazepam.

Veelvoorkomende Bijwerkingen van Flurazepam

Slaperigheid en Duizeligheid

Bij het gebruik van flurazepam zijn slaperigheid en duizeligheid veelvoorkomende bijwerkingen. Dit betekent dat mensen die dit medicijn gebruiken, zich erg slaperig kunnen voelen en moeite kunnen hebben om rechtop te blijven of hun evenwicht te bewaren. Deze bijwerkingen kunnen invloed hebben op dagelijkse activiteiten zoals autorijden of machines bedienen.

Verminderde Alerteit en Spierzwakte

Na inname van flurazepam kan de alertheid verminderd worden, wat betekent dat mensen zich minder alert, wakker of scherp voelen dan normaal. Daarnaast kan ook spierzwakte optreden als een veelvoorkomende bijwerking.

Flurazepam kan ook leiden tot maagklachten en hoofdpijn als mogelijke bijwerkingen. Mensen die dit medicijn gebruiken, kunnen last krijgen van ongemak in de maagstreek en hoofdpijn na inname.

In zeldzame gevallen kan flurazepam leiden tot coördinatieproblemen. Dit houdt in dat mensen moeite kunnen hebben met het coördineren van hun bewegingen na het innemen van dit medicijn.

Ernstige Bijwerkingen en Risico’s van Flurazepam

Ademhalingsproblemen en Geheugenverlies

Flurazepam kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen. Dit betekent dat het medicijn de ademhaling kan vertragen, vooral tijdens de slaap. Daarnaast is er een risico op geheugenverlies, wat inhoudt dat gebruikers zich mogelijk niet kunnen herinneren wat er gebeurd is terwijl ze onder invloed waren van flurazepam.

Het gebruik van flurazepam gedurende langere tijd kan leiden tot misbruik of verslaving. Mensen die dit medicijn regelmatig innemen, kunnen eraan gewend raken en meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor ontstaat een potentieel risico op verslaving, met alle negatieve gevolgen van dien.

Ontwenningsverschijnselen na Stoppen

Wanneer mensen plotseling stoppen met het gebruik van flurazepam, kunnen ze last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze symptomen zijn vaak onplezierig en soms zelfs gevaarlijk. Ze kunnen bestaan uit slapeloosheid, angstgevoelens, trillen en in ernstige gevallen zelfs toevallen.

Kortom, hoewel flurazepam effectief kan zijn bij de behandeling van slapeloosheid, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee die zorgvuldige overweging vereisen voordat men besluit dit medicijn te gebruiken.

Alternatieven voor Flurazepam bij de Behandeling van Slapeloosheid

Niet-medicamenteuze benaderingen

Bij de behandeling van slapeloosheid zijn er verschillende alternatieven voor flurazepam. Een daarvan is gedragstherapie, die kan helpen bij het verbeteren van slaappatronen zonder het gebruik van medicatie. Daarnaast kunnen melatonine-supplementen worden gebruikt, aangezien melatonine een natuurlijk hormoon is dat het slaap-waakritme reguleert. Het aanpassen van levensstijlfactoren zoals dieet, lichaamsbeweging en stressmanagement kan ook gunstig zijn.

Sommige niet-medicamenteuze benaderingen omvatten ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken om de slaapkwaliteit te verbeteren. Deze opties kunnen gunstig zijn voor mensen die liever geen medicijnen willen gebruiken of voor wie medicamenteuze behandeling mogelijk minder geschikt is vanwege bepaalde gezondheidsproblemen.

Andere medicamenteuze opties

Naast flurazepam zijn er andere medicamenteuze opties beschikbaar voor de behandeling van slapeloosheid. Enkele alternatieve geneesmiddelen omvatten zolpidem, eszopiclone en ramelteon. Deze medicijnen behoren tot verschillende klassen en hebben elk hun eigen werkingsmechanismen en mogelijke bijwerkingen.

Het is echter belangrijk op te merken dat voordat men overstapt op een ander medicijn, altijd overlegd moet worden met een arts of apotheker. Dit geldt met name als iemand al flurazepam gebruikt of andere geneesmiddelen inneemt, borstvoeding geeft of bepaalde gezondheidsproblemen heeft zoals lever- of nierziekten.

Tips voor Veilig Gebruik van Flurazepam

Alleen Voorgeschreven Gebruik

Gebruik flurazepam alleen zoals voorgeschreven door een arts. Neem niet meer dan de voorgeschreven dosis in en gebruik het niet vaker dan aanbevolen. Het is belangrijk om de instructies van de arts nauwkeurig op te volgen om mogelijke risico’s te minimaliseren.

Het is cruciaal om bewust te zijn van de werkingsduur van flurazepam, aangezien dit invloed kan hebben op het tijdstip waarop je activiteiten plant na inname ervan. Bijvoorbeeld, als je weet dat flurazepam een langdurige werking heeft, dien je geen activiteiten te plannen die alertheid vereisen binnen die periode.

Vermijd Alcohol

Tijdens het gebruik van flurazepam moet alcohol vermeden worden. De combinatie van alcohol en flurazepam kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals ademhalingsproblemen, duizeligheid en slaperigheid. Dit kan zelfs levensbedreigend zijn.

Het is essentieel om zich bewust te zijn van mogelijke interacties tussen flurazepam en andere medicijnen die worden ingenomen. Raadpleeg altijd een zorgverlener of apotheker over eventuele nieuwe medicijnen of supplementen die samen met flurazepam worden ingenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close