Lukt het niet om te betalen met iDeal? Stuur dan een e-mail naar [email protected] voor uitleg!

Pharma Thuis

4,1
Rated 4,1 out of 5
4,1 van 5 sterren (op basis van 8 reviews)
Plaats een beoordeling

Snelle levering

Alleen originele medicatie

24/7 Klantenondersteuning

Palliatieve sedatie Dormicum: Definitie, Doel en Indicaties

Definitie en Doel van Palliatieve Sedatie

Verlagen van Bewustzijn

Palliatieve sedatie, ook bekend als terminale sedatie, houdt in dat het bewustzijn van een terminaal zieke patiënt opzettelijk wordt verlaagd met medicatie. Dit gebeurt door medicatie toe te dienen, zoals Dormicum.

Het doel is om de patiënt in een staat van verminderd bewustzijn te brengen, waardoor hij of zij minder last heeft van ondraaglijk lijden in de stervensfase van het leven.

Laatste Levensfase Verlichten

Het hoofddoel van palliatieve sedatie is om het lijden te verlichten wanneer andere vormen van symptoombestrijding niet meer effectief zijn. Het kan worden toegepast wanneer pijn, benauwdheid of angst niet langer adequaat kunnen worden beheerst met reguliere medicijnen en behandelingen.

Deze vorm van zorg streeft ernaar om de kwaliteit van leven te verbeteren voor terminaal zieke patiënten en hen waardigheid en comfort te bieden tijdens hun laatste dagen.

Dormicum als Medicijn voor Palliatieve Sedatie

Kortwerkend Medicijn

Dormicum, ook bekend als midazolam, is een veelgebruikte medicatie voor palliatieve sedatie. Dit middel staat erom bekend dat het snel effect heeft op het verminderen van angst en onrust bij terminaal zieke patiënten. De korte werkingsduur maakt Dormicum geschikt voor situaties waarin snelle verlichting van symptomen vereist is.

Vaak wordt midazolam in de vorm van een drank toegediend, wat handig kan zijn voor patiënten die moeite hebben met slikken of het innemen van tabletten. Daarnaast kan het ook rectaal worden toegediend via een diazepam rectiole, wat nuttig kan zijn wanneer orale toediening niet mogelijk is.

Zorgvuldige Dosering en Monitoring

Het gebruik van Dormicum bij palliatieve sedatie vereist uiterste zorgvuldigheid in dosering en monitoring door medisch personeel. Een te hoge dosis kan leiden tot overmatige sedatie en ademhalingsproblemen, terwijl een te lage dosis mogelijk niet voldoende verlichting biedt aan de patiënt.

Daarom is het essentieel dat de totale dosis nauwlettend wordt gecontroleerd en afgestemd op de specifieke behoeften van elke individuele patiënt. Bovendien moet er regelmatig worden gecontroleerd op eventuele bijwerkingen of complicaties die kunnen optreden tijdens palliatieve sedatie met Dormicum.

Indicaties voor Palliatieve Sedatie

Onbehandelbare Symptomen

Palliatieve sedatie wordt toegepast wanneer onbehandelbare symptomen zoals ernstige pijn, benauwdheid of angst optreden bij een terminaal zieke patiënt. Dit kan het geval zijn ondanks alle mogelijke medische interventies en behandelingen die al zijn geprobeerd.

Het doel van palliatieve sedatie is om de patiënt comfort te bieden in de laatste levensfase, waarbij het verlichten van lijden centraal staat. Het is belangrijk dat deze beslissing zorgvuldig wordt overwogen en dat er nauw overleg plaatsvindt tussen de patiënt, het behandelteam en eventueel naasten.

Korte Levensverwachting

Een andere indicatie voor palliatieve sedatie is wanneer de levensverwachting van de patiënt zeer kort is. In dergelijke gevallen kan het toepassen van palliatieve sedatie helpen om de laatste dagen of uren van de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken.

Bijvoorbeeld, als een terminale kankerpatiënt extreme angst ervaart die niet reageert op reguliere behandelingen, kan palliatieve sedatie met Dormicum worden overwogen om hen gerust te stellen terwijl ze hun laatste momenten beleven.

Het Proces van Palliatieve Sedatie Starten

Toestemming en Afweging

Het starten van palliatieve sedatie vereist toestemming van de patiënt (of vertegenwoordiger) en een zorgvuldige afweging door het behandelteam. Dit betekent dat de patiënt of zijn vertegenwoordiger akkoord moet gaan met het starten van palliatieve sedatie, aangezien dit een ingrijpende beslissing is. Het behandelteam, bestaande uit artsen, verpleegkundigen, huisartsen en andere zorgverleners, moet ook grondig overwegen of palliatieve sedatie de meest geschikte optie is voor de specifieke situatie van de patiënt.

Een duidelijk protocol en plan moeten worden opgesteld voordat palliatieve sedatie wordt gestart. Dit omvat het vaststellen van doelen, het bepalen van medicatiedoseringen en -toedieningswijzen, evenals het definiëren van monitoring- en evaluatiemethoden tijdens het proces. Door deze stappen te volgen kan er consistentie in zorg worden gegarandeerd en kunnen eventuele complicaties effectief worden aangepakt.

Individuele Behoeften

De keuze voor het moment van starten van palliatieve sedatie moet gebaseerd zijn op de individuele behoeften en wensen van de patiënt. Bijvoorbeeld, als een terminale patiënt ernstige pijn ervaart die niet adequaat reageert op conventionele pijnstillers zoals morfine, kan palliatieve sedatie worden overwogen om comfort te bieden tijdens de laatste levensfase. In gevallen waarin agitatie of onrust optreedt bij terminaal zieke personen met dementie, kan langzame titratie met medicijnen zoals Dormicum nodig zijn om hen te helpen kalmeren.

Door rekening te houden met deze individuele factoren kunnen zorgverleners ervoor zorgen dat palliatieve sedatie op maat wordt geleverd aan elke unieke patiëntsituatie.

Mogelijke Bijwerkingen van Dormicum

Slaperigheid en Verwardheid

Bij het gebruik van Dormicum kunnen patiënten last krijgen van slaperigheid en verwardheid. Deze bijwerkingen zijn gebruikelijk bij het gebruik van dit medicijn tijdens palliatieve sedatie. Het is belangrijk om de patiënt nauwlettend in de gaten te houden op deze symptomen.

Ademhalingsproblemen en Verslaving

Een ander potentieel risico van het gebruik van Dormicum is dat het ademhalingsproblemen kan veroorzaken, vooral als er sprake is van een verhoogde dosis of onvoldoende effect. Bovendien kan overmatig gebruik leiden tot verslaving en tolerantie, wat de effectiviteit ervan op de lange termijn kan verminderen.

Het monitoren van mogelijke bijwerkingen is essentieel tijdens palliatieve sedatie, aangezien deze symptomen niet alleen ongemak kunnen veroorzaken voor de patiënt, maar ook invloed kunnen hebben op de kwaliteit en veiligheid van zorg die wordt geboden.

Het Belang van Goede Communicatie met Patiënten en Familie

Cruciale Openheid

Open communicatie met de patiënt en zijn familie over palliatieve sedatie dormicum is essentieel voor begrip en gedeelde besluitvorming. Door gesprekken te voeren met je, kunnen zorgen worden weggenomen en kan er ruimte ontstaan voor persoonlijke wensen.

Patiënten, familieleden en zelfs huisartsen moeten altijd toegang hebben tot duidelijke informatie over palliatieve sedatie. Dit draagt bij aan een respectvolle benadering in de laatste levensfase.

Emotionele Ondersteuning

Het bieden van emotionele ondersteuning aan de patiënt en zijn naasten is van onschatbare waarde. Het neemt angst weg, verlicht stress en helpt bij het omgaan met de verwachtingen rondom palliatieve zorg.

Goede communicatie tussen artsen, patiënten en hun families kan misverstanden over palliatieve sedatie voorkomen. Hierdoor wordt een sfeer gecreëerd waarin iedereen zich gehoord voelt, wat uitermate belangrijk is tijdens deze delicate fase.

Alternatieven en Aanvullende Behandelingen bij Palliatieve Sedatie

Alternatieve Behandelingen

Bij palliatieve sedatie kunnen naast medicamenteuze benaderingen ook andere vormen van behandeling worden overwogen. Denk hierbij aan pijnbestrijding, ademhalingsoefeningen, of zelfs massage. Deze alternatieve benaderingen kunnen een aanvulling bieden op de sedatie om het comfort van de patiënt te verbeteren.

Soms kan het zijn dat palliatieve sedatie niet alleen voldoende is voor het beheersen van symptomen zoals pijn of ongemak. In dergelijke gevallen kan het toevoegen van extra behandelingen helpen om een meer alomvattende zorg te bieden die beter aansluit bij de behoeften van de patiënt.

Aanvullende Behandeling

Naast medische interventies kunnen ook psychosociale ondersteuning, spirituele begeleiding en muziektherapie waardevol zijn in de context van palliatieve zorg. Het integreren van deze aanvullende behandelingen kan een holistische benadering bieden die verder gaat dan louter fysieke symptoombestrijding.

Door verschillende benaderingen te combineren, zoals medicamenteuze sedatie met niet-farmacologische therapieën, wordt er getracht om alle aspecten van lijden effectief aan te pakken. Dit kan resulteren in een meer uitgebreide en persoonsgerichte zorgervaring voor de patiënt tijdens hun laatste levensfase.

Ethische Overwegingen en Besluitvorming in Palliatieve Zorg

Respect voor Autonomie en Waardigheid

Het respecteren van de autonomie van de patiënt is een cruciale ethische overweging bij beslissingen over palliatieve sedatie. Dit betekent dat zorgverleners de wensen van de patiënt met betrekking tot zijn of haar zorg moeten eerbiedigen. Het gaat hierbij om het recht van de patiënt om zelf te bepalen welke medische interventies hij of zij wil ondergaan, inclusief palliatieve sedatie.

Bij palliatieve zorg staat ook het behoud van waardigheid centraal. Dit houdt in dat zorgverleners ervoor moeten zorgen dat de patiënt op een menswaardige manier afscheid kan nemen van het leven. Hierbij speelt niet alleen fysiek comfort, maar ook psychologisch en emotioneel welzijn een belangrijke rol.

Evenwicht tussen Richtlijnen, Ethiek en Individuele Behoeften

Besluitvorming omtrent palliatieve sedatie vereist een delicaat evenwicht tussen medische richtlijnen, ethische principes en individuele behoeften van de patiënt. Aan de ene kant zijn er duidelijke medische protocollen die aangeven wanneer palliatieve sedatie passend kan zijn, gebaseerd op symptomen zoals onbehandelbare pijn of benauwdheid.

Aan de andere kant spelen ethische overwegingen en individuele behoeften een essentiële rol bij deze besluitvorming. Elke situatie is uniek, waarbij factoren zoals persoonlijke waarden, geloofsovertuigingen en sociale steunnetwerken meespelen in het proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close