Lukt het niet om te betalen met iDeal? Stuur dan een e-mail naar [email protected] voor uitleg!

Pharma Thuis

4,1
Rated 4,1 out of 5
4,1 van 5 sterren (op basis van 8 reviews)
Plaats een beoordeling

Snelle levering

Alleen originele medicatie

24/7 Klantenondersteuning

wat doen baclofen: werking, toepassingen en bijwerkingen

Wat is Baclofen en zijn werking

Spierontspanning

Baclofen is een medicijn dat wordt gebruikt als spierverslapper. Het belangrijkste doel van Baclofen is om de spierspanning te verminderen. Dit kan helpen bij het verlichten van spasticiteit, depressiviteit, wat vaak voorkomt bij aandoeningen zoals multiple sclerose en ruggenmergletsel.

Bij deze aandoeningen kunnen de spieren onvrijwillig samentrekken, waardoor stijfheid en pijn ontstaan. Door de werking van Baclofen worden deze symptomen verminderd, waardoor patiënten meer comfort ervaren in hun dagelijks leven.

Werking in het lichaam

Baclofen oefent zijn effect uit door in te grijpen in de signalen tussen de zenuwen en de spieren in het ruggenmerg. Het beïnvloedt specifieke neurotransmitters in de hersenen die betrokken zijn bij het reguleren van spierspanning, waardoor een ontspannend effect wordt bereikt.

Dit medicijn kan op verschillende manieren worden toegediend, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de patiënt. Het kan oraal worden ingenomen in pilvorm of via een geïmplanteerde pomp rechtstreeks aan het ruggenmerg worden toegediend.

De toepassingen van Baclofen

Spasticiteit en spierkrampen

Baclofen wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van spasticiteit, wat optreedt wanneer spieren constant gespannen zijn. Dit kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals multiple sclerose, ruggenmergletsel of cerebrale parese. Het medicijn werkt door de activiteit in de hersenen te veranderen om spierspasmen en -krampen te verminderen, waardoor patiënten meer controle over hun bewegingen krijgen.

Voorbeeld:

 • Een persoon met multiple sclerose kan Baclofen voorgeschreven krijgen om de onvrijwillige samentrekking van spieren te verminderen, waardoor hij/zij dagelijkse activiteiten gemakkelijker kan uitvoeren.

Alcoholverslaving en neurologische aandoeningen

Naast het behandelen van spiergerelateerde problemen, wordt Baclofen soms ook voorgeschreven voor alcoholverslaving en bepaalde neurologische aandoeningen. Voor mensen die lijden aan alcoholisme, kan Baclofen helpen bij het verminderen van de drang naar alcohol door bepaalde receptoren in de hersenen te beïnvloeden. Bovendien kan dit geneesmiddel worden ingezet bij neurologische aandoening zoals trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) of hikken.

Voorbeeld:

 • Een patiënt met een neurologische aandoening zoals trigeminusneuralgie zou kunnen profiteren van Baclofen omdat het helpt bij het verminderd ervaren van pijnlijke symptomen.

Baclofen bij spierkrampen en spasticiteit

Effectiviteit bij Spierkrampen en Spasticiteit

Baclofen kan ook effectief zijn als een microg bij het verminderen van spierkrampen en het verbeteren van de mobiliteit bij mensen met spasticiteit. Het helpt om stijve, gespannen spieren te ontspannen, waardoor patiënten een betere kwaliteit van leven ervaren. Bijvoorbeeld, iemand die moeite heeft met lopen als gevolg van spierspasmen kan baat hebben bij het gebruik van baclofen.

Het geneesmiddel kan ook helpen om andere symptomen zoals stijfheid en spasmen te verminderen, wat op zijn beurt de algehele mobiliteit bevordert. Dit is vooral belangrijk voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals multiple sclerose of dwarslaesie.

Dosering en Toedieningswijze

De dosering en toedieningswijze van baclofen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt. Het is essentieel dat de medicatie geleidelijk wordt gestart en dat eventuele dosisaanpassingen onder medisch toezicht worden uitgevoerd. Patiënten moeten zich bewust zijn van mogelijke ongewenste effecten, zoals misselijkheid of concentratieproblemen tijdens het gebruik ervan.

Bijvoorbeeld, omdat baclofen invloed kan hebben op de hersenen, is het belangrijk om alert te blijven op signalen zoals depressieve stemming of ademhalingsdepressie wanneer men dit geneesmiddel gebruikt.

Baclofen gebruik en dosering

Geleidelijke opbouw

Bij het gebruik van Baclofen is het essentieel om de dosis geleidelijk op te bouwen. Dit helpt bij het minimaliseren van mogelijke bijwerkingen. Een langzame toename van de dosis stelt het lichaam in staat om zich aan te passen aan de medicatie, waardoor ongewenste effecten worden verminderd.

Het is belangrijk voor patiënten om te begrijpen dat een plotselinge verandering in dosering kan leiden tot ongemak of nadelige reacties. Daarom zal een arts meestal beginnen met een lage dosis en deze vervolgens stapsgewijs verhogen naarmate de behandeling vordert.

Individuele aanpassingen

De dosering van Baclofen vereist vaak individuele aanpassingen, afhankelijk van hoe een patiënt erop reageert. Iedere persoon kan anders reageren op medicatie, daarom zal een arts zorgvuldig monitoren hoe iemand reageert op Baclofen en dienovereenkomstig handelen.

Een arts zal rekening houden met verschillende factoren, zoals de medische geschiedenis, andere medicijnen die worden ingenomen en eventuele onderliggende aandoeningen voordat ze beslissen over de juiste dosis voor elke specifieke patiënt.

Bijwerkingen en waarschuwingen van Baclofen

Mogelijke bijwerkingen

Bij het gebruik van baclofen kunnen verschillende bijwerkingen optreden, zoals duizeligheid, slaperigheid en misselijkheid. Deze bijwerkingen kunnen de alertheid en reactietijd beïnvloeden, wat gevaarlijk kan zijn tijdens activiteiten die een hoge mate van concentratie vereisen, zoals autorijden of het bedienen van zware machines. Het is belangrijk voor patiënten om zich bewust te zijn van deze mogelijke effecten en voorzichtig te zijn wanneer ze betrokken zijn bij dergelijke activiteiten.

Een ander potentieel effect dat gepaard gaat met het gebruik van baclofen is hallucinaties. Sommige patiënten hebben gemeld dat ze hallucinaties ervaren tijdens de behandeling met dit medicijn. Dit kan verontrustend zijn en moet onmiddellijk aan een zorgverlener worden gemeld.

Ontwenningsverschijnselen

Langdurig gebruik van baclofen mag niet plotseling worden stopgezet, omdat dit ernstige ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken. Deze symptomen kunnen onder meer bestaan uit verhoogde spierspasmen, koorts, verwarring en zelfs hallucinaties. Het is essentieel dat patiënten die overwegen om te stoppen met baclofen dit geleidelijk doen onder toezicht van hun arts om deze ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Patiënten moeten ook op de hoogte worden gesteld dat het combineren van baclofen met alcohol of andere middelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken, zoals slaapmedicatie, de sedatieve werking kan versterken. Dit kan leiden tot overmatige slaperigheid, verminderde ademhaling en zelfs bewusteloosheid.

Baclofen bij kinderen en speciale voorzorgsmaatregelen

Overweging bij kinderen

Bij het gebruik van baclofen bij kinderen is zorgvuldige overweging essentieel, vooral onder toezicht van een ervaren kinderneuroloog. Het is belangrijk dat de behandelend arts de juiste dosering bepaalt op basis van het gewicht en de individuele behoeften van het kind.

Het is cruciaal om te benadrukken dat baclofen alleen moet worden gebruikt bij kinderen als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken of niet geschikt zijn. De potentiële voordelen moeten zorgvuldig worden afgewogen tegen mogelijke risico’s, waarbij rekening wordt gehouden met factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en eventuele andere medicatie die het kind gebruikt.

Speciale voorzorgsmaatregelen

Specifieke voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat kinderen veilig baat hebben bij het gebruik van baclofen. Ouders moeten goed geïnformeerd worden van mogelijke risico’s en voordelen, evenals over eventuele waarschuwingssignalen die kunnen duiden op ongewone reacties op de medicatie.

Daarnaast is regelmatige monitoring door artsen een essentieel om eventuele veranderingen in de gezondheidstoestand van het kind tijdig op te merken. Dit kan helpen om snel in te grijpen als er problemen ontstaan of als aanpassingen in de behandeling nodig blijken te zijn.

Belangrijke informatie uit de bijsluiter van Baclofen

Juist gebruik en dosering

De bijsluiter van Baclofen bevat gedetailleerde instructies over het juiste gebruik, dosering en mogelijke interacties met andere medicijnen. Het is essentieel dat patiënten deze instructies zorgvuldig lezen voordat ze met Baclofen beginnen. Hierdoor kunnen ze begrijpen hoe ze het medicijn op de juiste manier moeten innemen en eventuele risico’s verminderen.

Het is belangrijk om te weten hoeveel Baclofen u moet nemen, op welke tijden en of er specifieke richtlijnen zijn voor het stoppen van het medicijn. Dit kan variëren afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Bijvoorbeeld, bij spasticiteit kan een initiële dosis nodig zijn gevolgd door langzame verhogingen tot een onderhoudsdosis.

Interacties met andere medicijnen

Een ander cruciaal aspect in de bijsluiter betreft mogelijke interacties met andere medicijnen. Sommige geneesmiddelen kunnen mogelijk niet goed samengaan met Baclofen, wat nadelige effecten kan veroorzaken. Daarom is het raadzaam om altijd uw arts te informeren over alle medicatie die u gebruikt voordat u begint met Baclofen.

Patiënten dienen zich bewust te zijn van mogelijke interacties tussen Baclofen en andere geneesmiddelen zoals pijnstillers, slaapmiddelen of spierverslappers. Het is ook belangrijk om alert te zijn op eventuele veranderingen in symptomen wanneer meerdere geneesmiddelen worden ingenomen.

Veelgestelde vragen over Baclofen

Alcoholgebruik met Baclofen

Als je Baclofen gebruikt, is het belangrijk om te weten of je alcohol kunt drinken. Over het algemeen wordt aanbevolen om alcohol te vermijden tijdens het gebruik van Baclofen. Het kan de bijwerkingen van Baclofen versterken en duizeligheid of slaperigheid veroorzaken. Daarom is het verstandig om eerst met een arts te overleggen voordat je besluit alcohol te consumeren terwijl je dit medicijn gebruikt.

Het combineren van alcohol en Baclofen kan leiden tot een wisselwerking die de effectiviteit van het medicijn kan beïnvloeden. Bovendien kunnen ze allebei invloed hebben op het centrale zenuwstelsel, wat risico’s met zich meebrengt voor jouw algehele gezondheid.

Tijdspad voor Verbetering

Veel mensen vragen zich af hoe lang het duurt voordat ze verbetering merken na het starten met Baclofen. Dit varieert per persoon, maar in de meeste gevallen begint men binnen enkele dagen tot weken positieve veranderingen op te merken. Het is echter belangrijk om geduldig te zijn, aangezien sommige mensen mogelijk langer nodig hebben voordat ze significante verbeteringen ervaren.

De snelheid waarmee iemand reageert op Baclofen hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de aandoening waarvoor het wordt ingenomen en individuele lichamelijke reacties.

Alternatieven voor Bijwerkingen

Voor sommige mensen kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van Baclofen, waardoor zij zich afvragen of er alternatieven zijn. In dergelijke gevallen kan een arts andere medicamenteuze behandelingsopties overwegen die vergelijkbare doelen nastreven als Baclofen, maar mogelijk minder bijwerkingen veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close