Lukt het niet om te betalen met iDeal? Stuur dan een e-mail naar [email protected] voor uitleg!

Pharma Thuis

4,1
Rated 4,1 out of 5
4,1 van 5 sterren (op basis van 8 reviews)
Plaats een beoordeling

Snelle levering

Alleen originele medicatie

24/7 Klantenondersteuning

Wanneer mag je Baclofen niet gebruiken: contra-indicaties en risico’s

Wat is Baclofen en wanneer wordt het voorgeschreven

Contra-indicaties voor Baclofen

Baclofen is een spierverslapper die vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van spasticiteit. Het wordt gebruikt bij aandoeningen zoals multiple sclerose, ruggenmergletsel of cerebrale parese. Daarnaast kan Baclofen ook worden voorgeschreven voor de behandeling van spierkrampen.

Er zijn echter situaties waarin het gebruik van Baclofen niet geschikt is. Mensen die overgevoelig zijn voor baclofen mogen het geneesmiddel bijvoorbeeld niet gebruiken. Ook mensen met bepaalde medische aandoeningen moeten voorzichtig zijn met dit medicijn, zoals patiënten met epilepsie of nierproblemen.

Het is belangrijk om altijd eerlijk te zijn tegenover je arts over je medische geschiedenis en eventuele andere medicijnen die je gebruikt, omdat deze factoren kunnen bepalen of Baclofen veilig voor jou is.

Risico’s en mogelijke interacties

Een ander belangrijk aspect om in gedachten te houden wanneer men overweegt Baclofen te gebruiken, zijn de mogelijke risico’s en interacties met andere medicijnen. Sommige geneesmiddelen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking hebben met baclofen, waardoor het minder effectief kan zijn of zelfs schadelijk kan worden.

Daarom moet iedereen die overweegt om baclofen te gaan gebruiken, zowel op recept als zonder recept (zoals kruidensupplementen), dit bespreken met hun arts om er zeker van te zijn dat ze geen risico lopen door mogelijke interacties tussen verschillende stoffen.

Contra-indicaties voor het gebruik van Baclofen

Allergie voor Baclofen

Bij een allergie voor baclofen is het gebruik van dit medicijn gecontra-indiceerd. Dit kan leiden tot ernstige allergische reacties, zoals ademhalingsproblemen, zwellingen en huiduitslag. Het is belangrijk om altijd de ingrediënten van medicatie te controleren en bij twijfel een arts te raadplegen.

Voorbeeld:

 • Als iemand in het verleden een allergische reactie heeft gehad na het innemen van baclofen of andere spierverslappers, dan moet het gebruik ervan worden vermeden.

Ernstige Leverziekte

Baclofen mag niet worden gebruikt bij mensen met ernstige leverziekte. De lever speelt een cruciale rol bij de afbraak en uitscheiding van medicijnen uit ons lichaam. Bij leveraandoeningen kan de werking van baclofen verstoord raken, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Voorbeeld:

 • Indien iemand gediagnosticeerd is met cirrose of hepatitis, dient hij/zij geen baclofen te gebruiken zonder overleg met een arts.

Nierproblemen

Bij mensen met nierproblemen dient voorzichtigheid betracht te worden bij het gebruik van baclofen. Aangezien nierfunctiestoornissen invloed kunnen hebben op de uitscheiding van geneesmiddelen uit ons lichaam, kan dit leiden tot ongewenste effecten of toxiciteit.

Voorbeeld:

 • Patiënten die lijden aan nieraandoeningen moeten mogelijk lagere doses krijgen of regelmatig gecontroleerd worden tijdens het gebruik van baclofen.

Risico’s en bijwerkingen van Baclofen

Mogelijke bijwerkingen

Baclofen kan enkele bijwerkingen hebben die het gebruik ervan ongeschikt maken voor bepaalde situaties. Mogelijke bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid, verminderde spierkracht en vermoeidheid. Deze effecten kunnen gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld een voertuig bestuurt of zware machines bedient.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze bijwerkingen van invloed kunnen zijn op dagelijkse activiteiten, waardoor de medicatie mogelijk niet geschikt is voor mensen met bepaalde beroepen of taken die alertheid vereisen. Bijvoorbeeld, een vrachtwagenchauffeur of een machine-operator moet extra voorzichtig zijn wanneer hij Baclofen gebruikt vanwege de mogelijke slaperigheid en duizeligheid.

Risico op misselijkheid, braken en hoofdpijn

Naast slaperigheid en duizeligheid kan het gebruik van Baclofen ook leiden tot andere ongewenste symptomen zoals misselijkheid, braken en hoofdpijn. Deze risico’s moeten in overweging worden genomen door mensen die gevoelig zijn voor dergelijke reacties of die reeds last hebben van deze symptomen.

Het risico op misselijkheid kan het dagelijks functioneren aanzienlijk beïnvloeden. Stel je voor dat iemand met een drukke baan plotseling wordt getroffen door ernstige misselijkheidsaanvallen als gevolg van het gebruik van Baclofen. Dit zou hun werkprestaties negatief kunnen beïnvloeden.

Interactie van Baclofen met andere medicijnen

Versterking van alcoholische werking

Baclofen kan de werking van alcohol versterken, waardoor het risico op bijwerkingen toeneemt. Het is belangrijk om dit te vermijden, vooral voor mensen die Baclofen gebruiken als behandeling voor alcoholverslaving.

Bij gelijktijdig gebruik van Baclofen en slaapmiddelen of pijnstillers bestaat het risico op een verhoogde sedatie. Dit kan leiden tot slaperigheid, duizeligheid en een verminderd reactievermogen. Daarom moeten patiënten uiterst voorzichtig zijn wanneer ze deze medicijnen samen gebruiken.

Voorzichtigheid geboden bij antidepressiva

Het is essentieel om voorzichtig te zijn bij het gelijktijdig gebruik van Baclofen en bepaalde soorten antidepressiva. Deze combinatie kan leiden tot een verhoogd risico op bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, hallucinaties en zelfs toevallen.

De interactie van Baclofen met andere medicijnen vereist dus aandacht en zorgvuldige overweging. Het is cruciaal dat patiënten hun arts raadplegen voordat ze nieuwe medicatie toevoegen aan hun behandelingsregime om mogelijke interacties te bespreken en ongewenste effecten te voorkomen.

Baclofen en zwangerschap of borstvoeding

Gebruik tijdens zwangerschap

Bij zwangere vrouwen moet het gebruik van baclofen alleen plaatsvinden als het duidelijk noodzakelijk is. Dit komt doordat er onvoldoende gegevens zijn over het effect van baclofen op de ontwikkeling van de foetus. Daarom is het belangrijk om altijd een arts te raadplegen voordat je begint met het innemen van baclofen tijdens de zwangerschap.

Het is essentieel dat een medische professional alle risico’s en voordelen afweegt alvorens baclofen voor te schrijven aan een vrouw die in verwachting is. De mogelijke risico’s moeten zorgvuldig worden beoordeeld om ervoor te zorgen dat de behandeling meer voordelen dan nadelen oplevert voor zowel moeder als kind.

Effect op borstvoeding

Baclofen kan in kleine hoeveelheden in moedermelk terechtkomen, wat betekent dat vrouwen die borstvoeding geven ook moeten overleggen met hun arts voordat ze dit geneesmiddel gebruiken. Het is cruciaal om bewust te zijn van eventuele nadelige effecten op zuigelingen bij gebruik door moeders die borstvoeding geven.

Vrouwen die borstvoeding geven, dienen daarom altijd advies in te winnen bij hun arts om volledig op de hoogte te zijn van mogelijke risico’s en veilige opties met betrekking tot het gebruik van baclofen tijdens deze periode.

Baclofen en onderliggende gezondheidsproblemen

Onderliggende gezondheidsproblemen

Bij epilepsie of psychiatrische aandoeningen is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van Baclofen. Het wordt ook niet aanbevolen voor patiënten met maagzweren of ademhalingsproblemen. Bovendien kan het gebruik van Baclofen leiden tot een mogelijke verergering van depressieve symptomen.

In sommige gevallen kan het gebruik van Baclofen leiden tot ongewenste effecten, waaronder slapeloosheid, misselijkheid, koorts en hypertonie. Mensen die al last hebben van deze symptomen moeten daarom extra voorzichtig zijn bij het gebruik van dit medicijn.

Risico’s bij bepaalde groepen

Het is belangrijk om te weten dat kinderen meestal minder vatbaar zijn voor de nadelige effecten van Baclofen dan volwassenen. Daarom moeten ouders en verzorgers altijd de informatie over dit medicijn zorgvuldig lezen voordat ze het aan hun kinderen geven.

Daarnaast hebben veel mensen baat gehad bij het gebruik van Baclofen, maar in sommige gevallen kan juist een verergering optreden, vooral bij mensen die al last hebben van bepaalde symptomen zoals depressie of ademhalingsproblemen. Daarom is een grondig medisch advies noodzakelijk voordat iemand begint met het innemen ervan.

Voorzorgsmaatregelen en veilig gebruik van Baclofen

Langzame dosisopbouw

Bij het gebruik van baclofen is het belangrijk om de dosering geleidelijk op te bouwen onder medisch toezicht. Dit helpt bij het minimaliseren van mogelijke bijwerkingen en zorgt ervoor dat het lichaam zich kan aanpassen aan de medicatie. Een abrupte verandering in de dosis kan leiden tot ongewenste reacties.

Het langzaam verhogen van de dosis baclofen, zoals voorgeschreven door een arts, kan helpen om eventuele nadelige effecten te verminderen en zorgen voor een effectieve behandeling van spasticiteit.

Vermijd plotseling stoppen

Het is essentieel om niet plotseling te stoppen met het innemen van baclofen zonder medisch advies. Plotseling stoppen kan leiden tot ontwenningsverschijnselen, waaronder ernstige spierkrampen, hallucinaties of zelfs epileptische aanvallen. Het afbouwen van de medicatie moet altijd onder toezicht gebeuren en volgens medische richtlijnen.

Activiteiten die alertheid vereisen

Tijdens het gebruik van baclofen is het raadzaam om activiteiten die alertheid vereisen, zoals autorijden of machines bedienen, te vermijden. Baclofen kan duizeligheid of slaperigheid veroorzaken als bijwerking, wat invloed kan hebben op iemands vermogen om deze taken veilig uit te voeren.

Door alert te blijven op deze voorzorgsmaatregelen kunnen patiënten een effectieve behandeling met baclofen ondergaan terwijl ze risico’s minimaliseren.

Alternatieven voor Baclofen bij contra-indicaties

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan een effectief alternatief zijn voor spierbehandeling wanneer het gebruik van Baclofen niet mogelijk is. Door middel van gerichte oefeningen, stretching en mobilisatie kan fysiotherapie helpen om spierspanning te verminderen en de algehele spierfunctie te verbeteren. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met spieraandoeningen die normaal gesproken Baclofen zouden gebruiken, maar dit vanwege contra-indicaties niet kunnen doen.

Fysiotherapeuten kunnen individuele behandelplannen opstellen die aansluiten bij de specifieke behoeften en beperkingen van de patiënt. Door regelmatige sessies te volgen, kunnen patiënten met spieraandoeningen profiteren van verbeterde mobiliteit, verlichting van pijnlijke symptomen en een betere kwaliteit van leven zonder het gebruik van medicatie.

Andere spierverslappers

Bij contra-indicaties voor Baclofen kunnen andere spierverslappers worden overwogen als mogelijke alternatieven. Geneesmiddelen zoals Tizanidine of Dantroleen kunnen in sommige gevallen geschikte vervangers zijn voor Baclofen. Het is echter cruciaal om deze opties alleen onder begeleiding en voorschrift van een gekwalificeerde zorgverlener te overwegen.

Het is belangrijk dat patiënten altijd open communiceren met hun arts of specialist over eventuele contra-indicaties of ongewenste effecten die ze ervaren bij het gebruik van medicatie zoals Baclofen. Op basis hiervan kan de zorgverlener samen met de patiënt bespreken welke alternatieve behandelingsopties het meest geschikt zijn in hun specifieke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close