Lukt het niet om te betalen met iDeal? Stuur dan een e-mail naar [email protected] voor uitleg!

Pharma Thuis

4,1
Rated 4,1 out of 5
4,1 van 5 sterren (op basis van 8 reviews)
Plaats een beoordeling

Snelle levering

Alleen originele medicatie

24/7 Klantenondersteuning

Verschil Lorazepam en Lormetazepam: Chemische eigenschappen, werking en toepassingen

Wat Zijn Lorazepam en Lormetazepam

Benzodiazepinen Gebruikt voor Angststoornissen

Lorazepam en lormetazepam zijn beide benzodiazepinen die worden voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen. Deze medicijnen werken op het centrale zenuwstelsel om een kalmerend effect en sedatie te veroorzaken. Ze helpen bij het verminderen van gevoelens van angst, spanning en nervositeit.

Benzodiazepinen zoals lorazepam (verkocht onder merknamen zoals Temesta) worden vaak gebruikt voor kortdurende verlichting van ernstige symptomen van angst. Lormetazepam (bekend als Noctamid) wordt meestal voorgeschreven als slaapmiddel voor de behandeling van slapeloosheid in plaats van alleen maar angst.

Beide medicijnen hebben verschillende toepassingen ondanks dat ze tot dezelfde klasse behoren. Het is belangrijk om te begrijpen dat hoewel ze vergelijkbaar kunnen lijken, hun specifieke doeleinden en effecten verschillen.

Verschillende Merknamen

Het verschil tussen lorazepam en lormetazepam kan ook worden gezien in hun beschikbare merknamen. Zoals eerder genoemd, staat lorazepam bekend onder de merknaam Temesta, terwijl lormetazepam wordt verkocht onder de naam Noctamid.

De keuze tussen deze twee geneesmiddelen hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard van de aandoening die moet worden behandeld en individuele reacties op elk medicijn.

Chemische Eigenschappen en Werking

Snellere werking van lorazepam

Lorazepam heeft een snellere werking dan lormetazepam. Dit betekent dat lorazepam sneller in het lichaam begint te werken nadat het is ingenomen. Bijvoorbeeld, als iemand lorazepam gebruikt om angst of slapeloosheid te behandelen, kan de verlichting van symptomen sneller optreden in vergelijking met het gebruik van lormetazepam.

Langere halfwaardetijd van lormetazepam

Aan de andere kant heeft lormetazepam een langere halfwaardetijd dan lorazepam. De halfwaardetijd verwijst naar de tijd die het kost voor de concentratie van een stof in het bloedplasma om met de helft af te nemen na absorptie en distributie binnen het lichaam. Een langere halfwaardetijd betekent dat lormetazepam meer tijd nodig heeft om volledig uit het systeem te verdwijnen dan lorazepam.

Verschil in chemische structuur

De chemische structuur van lorazepam verschilt significant van die van lormetazepaam. Deze verschillen beïnvloeden hoe elk medicijn interageert met receptoren in de hersenen en elders in het zenuwstelsel, wat op zijn beurt invloed heeft op hun effectiviteit en bijwerkingen.

Toepassingen van Lorazepam en Lormetazepam

Acute Angst en Paniekaanvallen

Lorazepam wordt vaak voorgeschreven voor acute angst of paniekaanvallen. Het helpt bij het kalmeren van de patiënt door het vertragen van overactieve zenuwsignalen in de hersenen. Dit medicijn werkt snel en kan effectief zijn bij kortdurende behandelingen.

Voorbeeld:

 • Een persoon die plotselinge, intense angst ervaart, kan baat hebben bij lorazepam om de symptomen te verminderen.

Behandeling van Slapeloosheid

Aan de andere kant wordt lormetazepam meestal gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid. Het heeft een langere werkingsduur dan lorazepam, waardoor het geschikter is voor mensen die moeite hebben met inslapen of doorslapen gedurende de nacht.

Voorbeeld:

 • Wanneer iemand regelmatig problemen heeft met in slaap vallen, kan een arts lormetazepam voorschrijven om hen te helpen een goede nachtrust te krijgen.

Andere Medische Aandoeningen

Beide medicijnen kunnen echter worden voorgeschreven voor andere medische aandoeningen, afhankelijk van de specifieke situatie. Bijvoorbeeld, ze kunnen worden gebruikt voor sedatie vóór medische procedures of als onderdeel van alcoholontwenningsbehandeling.

Dosering en Toedieningsvormen

Dosering van lorazepam

De dosering van lorazepam kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen. Het begint meestal met een lage dosis, zoals 1 tot 2 mg per dag voor volwassenen. Deze dosis kan geleidelijk worden verhoogd onder toezicht van een arts, maar mag niet meer dan 10 mg per dag bedragen. Voor oudere patiënten of mensen met lever- of nierproblemen is de aanbevolen dosis lager als.

Toedieningsvormen van lormetazepam

Lormetazepam is meestal verkrijgbaar in tabletvorm voor orale toediening. De gebruikelijke startdosering voor volwassenen is 0,5 tot 1 mg kort voor het slapengaan. Deze dosis kan indien nodig worden aangepast, maar mag over het algemeen niet hoger zijn dan 2 mg.

Zowel lorazepam als lormetazepam moeten met de nodige voorzichtigheid worden ingenomen, volgens het voorschrift van een arts. Het is belangrijk om nooit zelfstandig de doses te wijzigen of te stoppen zonder medisch advies.

Effecten van Lorazepam versus Lormetazepam

Kalmerend versus Slaapinducerend

Lorazepam staat bekend om zijn kalmerende effect, terwijl lormetazepam meer gericht is op het induceren van slaap. Dit betekent dat lorazepam vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen en paniekaanvallen, terwijl lormetazepam wordt gebruikt bij de behandeling van slapeloosheid of andere slaapproblemen.

Lorazepam kan helpen om gevoelens van angst en spanning te verminderen zonder dat het directe invloed heeft op de inductie van slaap. Aan de andere kant is lormetazepam specifiek ontworpen om een persoon te helpen sneller in slaap te vallen en een diepere, meer rustgevende slaap te ervaren.

Beide medicijnen hebben hun eigen unieke doeleinden en effecten op het menselijk lichaam, afhankelijk van de specifieke behoeften en symptomen waarvoor ze worden voorgeschreven.

Bijwerkingen

Hoewel zowel lorazepam als lormetazepam bijwerkingen kunnen veroorzaken, kan de aard ervan verschillen. Bij lorazepam kunnen bijwerkingen zoals duizeligheid, slaperigheid en spierzwakte optreden. Aan de andere kant staan ​​bijwerkingen zoals hoofdpijn, misselijkheid of sufheid bekend als veelvoorkomende reacties op lormetazepam.

Het is belangrijk om met een medisch professional te overleggen over mogelijke bijwerkingen voordat u een medicijn gaat gebruiken, zodat u zich bewust bent van wat u kunt verwachten tijdens uw behandeling.

Bijwerkingen en Risico’s

Mogelijke bijwerkingen

Lorazepam kan slaperigheid, duizeligheid en verminderde coördinatie veroorzaken. Dit zijn veelvoorkomende verschijnselen die kunnen optreden bij het gebruik van dit medicijn. Aan de andere kant kan lormetazepam leiden tot hoofdpijn, spierzwakte en geheugenproblemen als bijwerkingen. Het is belangrijk om op te merken dat deze effecten per persoon kunnen verschillen.

Beide medicijnen hebben het potentieel om het risico op afhankelijkheid te vergroten bij langdurig gebruik. Daarom is voorzichtigheid geboden wanneer ze worden voorgeschreven, met name voor mensen die een neiging tot verslaving hebben of eerder problemen met verslaving hebben ervaren.

Risico’s van langdurig gebruik

Langdurig gebruik van lorazepam of lormetazepam kan leiden tot afhankelijkheid en tolerantie, wat betekent dat hogere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor bestaat er een verhoogd risico op misbruik en verslaving aan deze medicijnen. Bovendien kunnen abrupt stoppen met het innemen van deze medicijnen ontwenningsverschijnselen veroorzaken, zoals agitatie, hallucinaties en zelfs respiratoire insufficiëntie in ernstige gevallen.

Het is essentieel dat mensen die overwegen om lorazepam of lormetazepam te gebruiken, zich bewust zijn van de mogelijke risico’s en bijwerkingen die gepaard gaan met langdurig gebruik. Informatie over veilig gebruik moet altijd worden verkregen via een zorgverlener of door raadpleging van de bijsluiter.

Afhankelijkheid en Ontwenning

Fysieke afhankelijkheid

Langdurig gebruik van zowel lorazepam als lormetazepam kan leiden tot fysieke afhankelijkheid. Dit betekent dat het lichaam gewend raakt aan de aanwezigheid van het medicijn en ontwenningsverschijnselen ervaart wanneer het plotseling wordt gestopt. Deze verslaving kan resulteren in een moeilijk proces om te stoppen met het medicijn.

Het is belangrijk voor patiënten om zich bewust te zijn van dit risico, vooral bij langdurig gebruik, omdat het kan leiden tot aanzienlijke uitdagingen bij het stoppen met de medicatie.

Geleidelijk stoppen onder medisch toezicht

Het is cruciaal dat patiënten die lorazepam of lormetazepam gebruiken begrijpen dat abrupt stoppen met deze medicijnen ernstige gevolgen kan hebben. Daarom moet het stoppen met deze medicijnen geleidelijk gebeuren onder medisch toezicht, om ontwenningsverschijnselen zoals angst, agressie, depressie en anterograde amnesie te voorkomen.

Patiënten dienen niet zelfstandig te beslissen om te stoppen of de dosering aan te passen zonder overleg met een arts. Het begeleide proces van afbouwen (uitsluipen) helpt bij het minimaliseren van mogelijke ontwenningsverschijnselen en vermindert de kans op terugval.

Overwegingen voor de Keuze tussen Lorazepam en Lormetazepam

Specifieke Medische Behoeften

Bij het kiezen tussen lorazepam en lormetazepam spelen de specifieke medische behoeften van de patiënt een cruciale rol. Dit omvat factoren zoals symptomen, medische geschiedenis en mogelijke interacties met andere medicijnen. Voor bijvoorbeeld kortdurende behandeling van ernstige angst of paniekstoornis kan lorazepam effectief zijn vanwege de snelle werking.

Lorazepam wordt vaak gebruikt voor acute situaties, terwijl lormetazepam meer geschikt kan zijn voor langdurige behandeling van slapeloosheid. Het begrijpen van deze verschillen in toepassing helpt artsen bij het voorschrijven op basis van wat het meest gunstig is voor de patiënt.

Open Communicatie met Artsen

Het is essentieel dat patiënten openlijk communiceren met hun arts over eventuele zorgen of vragen met betrekking tot de keuze tussen deze medicijnen. Door duidelijk te bespreken hoe ze reageren op bepaalde medicatie, kunnen patiënten samenwerken met hun arts om een weloverwogen beslissing te nemen die aansluit bij hun individuele behoeften.

Een open gesprek over eerdere ervaringen, verwachtingen en eventuele zorgen kan artsen helpen om een passend middel voor te schrijven dat zo min mogelijk risico’s oplevert in termen van afhankelijkheid en ontwenning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close